İTALYA’DA GERİ DÖNÜŞÜM UYGULAMALI İKİNCİ SIGMA PLENT DEVREYE ALINDI

Eylül 2022

Başarıyla devreye alınan saatte 160 ton sıcak asfalt üretim kapasiteli COMPACT 2000 modeli asfalt plentinde geri dönüşüm besleme kulesi de yer alıyor.

2022 yılı başlarında, SIGMA’nın İtalya distribütörü tarafından sipariş edilen 160 ton/saat kapasiteli asfalt plenti, Mayıs ayında 21 adet 40 ft konteyner içerisinde sevk edildi. Temmuz ayı sonlarında başlayan montaj süreci Eylül ayında tamamlanarak, tesis başarıyla devreye alındı. Soğuk geri dönüşüm sistemi testlerinin de tamamlanmasıyla plent, performans ve asfalt kalitesi bakımlarından tam not aldı.

Sicilya adasında kurulan asfalt plentinde yakıt olarak LPG gazı kullanılıyor, bitüm ve plent ünitelerinde ısıtma elektrikli ısıtıcılarla yapılyor. Tesisin soğuk agrega ve geri dönüşüm bunkerleri ile konveyör şaseleri sıcak daldırma galvaniz kaplı olarak imal edildi. 72 ton kapasiteli iki gözlü mamul silosunda istendiği takdirde iki farklı asfalt tipi stoklanabiliyor veya ortadan direkt kamyona boşaltma yapılabiliyor.

Tamamen otomatik ve bilgisayar kontrollü asfalt plentinin geri dönüşüm sisteminde yer alan iki adet besleme bunkeri, bantlı konveyörler ve kovalı elevatör aracılığıyla geri dönüşüm kulesine çıkarılan RAP (geri dönüşüm asfalt) malzeme, istenen oranda tartılarak her karışım içerisine besleniyor. Orijinal agrega ve RAP malzemelerin rutubeti ile miksere besleme oranına bağlı olarak, kurutucu çıkışındaki sıcaklık arttırılıyor. Mikser içinde sıcak orijinal agrega ve soğuk RAP malzemenin karşılaşmasıyla oluşan su buharı, özel tasarlanmış aspirasyon sistemiyle emilerek filtreye ulaştırılıyor.